Örestrand

- Båtar, hav och strand

Fördelar med digital post

Har du ännu inte skaffat en digital brevlåda och därmed en möjlighet att få digital post så är det hög tid att göra det. Varför? Digital post kommer, helt enkelt, att göra livet lite enklare för dig. Fördelen med digital post är att du hela tiden får en möjlighet att läsa viktiga brev och viktig information från olika myndigheter och av företag anslutna till tjänsten du valt.

Gällande myndigheter så ska vi här nämna att staten har ett eget alternativ i form av en digital brevlåda som går under namnet Min Myndighetspost - något som Digitaliserings Myndigheten, Digg, ansvarar för.

Väljer du Min Myndighetspost så får du en denna digital post från exempelvis Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Lantmäteriet, Arbetsförmedlingen, CSN och Pensionsmyndigheten. Till denna tjänst håller fler och fler kommuner och Landsting på att ansluta sig. Som en liten fotnot och som kuriosa så ska vi också nämna att det är i denna brevlåda ett framtida vaccinationsintyg kommer att hamna.

Digital post - enkelt att ansluta sig

Det finns även tre andra aktörer på marknaden som erbjuder lösningar för digital post för både företag och privatpersoner. Störst - och faktiskt ännu större än nämnda Min Myndighetspost - är Kivra.

De flesta svenskar som valt digital post har Kivra som, så att säga, brevbärare. Dit kommer brev från olika myndigheter och även från olika företag. Där kan exempelvis post gällande en kreditupplysning nämnas. Vilket är något som också bidrar till en högre anonymitet än vad ett vanlig brev gör. Just det anonyma med en digital brevlåda är ytterligare en fördel värd att nämna.

Övriga aktörer som du kan välja för digital post är Digimail och E-boks. E-boks är emellertid ännu enbart till för privatpersoner och erbjuder inga lösningar för företag i Sverige. Du ansluter dig - oavsett vilken aktör du väljer - enkelt genom att använda ditt Bank-id.

Kom ihåg att du dels ansvarar för att läsa all post som hamnar i din brevlåda samt att du även har ett ansvar i att hålla alla kontaktuppgifter relevanta och uppdaterade.

29 Apr 2021