Örestrand

- Båtar, hav och strand

Tips när du är ute efter att köpa båttrailers

Rätt båttrailer till rätt båt och båtägare är en synnerligen god investering som dessutom kommer att göra stor nytta under många år.

Tyvärr så är det inte helt enkelt att köpa båttrailers. Det säger vi då många nyblivna båtägare verkar tro att det bara är att köpa första bästa trailer som kommer ut på Blocket och därmed också tro sig ha gjort århundradets kap. Gör man det så har man en väldig tur. Det finns några tumregler som underlättar och där man först och främst måste utgår från några viktiga parametrar som ser ut som följer:

Några nycklar till ett säkert köp

  • Hur ser båten ut? Storleken och dimensionerna på båten är den enskilt viktigaste frågan som man ska utgå ifrån. Många förköper sig och väljer en båttrailer som är av en större storlek - enbart för att vara på den säkra sidan. Det både kostar onödigt mycket pengar och dels så kan det innebära att du inte får köra ekipaget med ett vanligt B-körkort. Less is more, åtminstone i de flesta fall.
  • Hur långt ska du köra? Det är få förunnat att kunna dra ner båten från den egna tomten eller att enbart transportera den några hundra meter. Har du den lyckan så kan det underlätta att välja - och köpa! - bland alla båttrailers som finns; där klarar du dig kanske med något typ av hemmabygge i en obromsad modell. De flesta behöver emellertid köra längre sträckor och då krävs det inte sällan en bromsad båttrailer som får köras i åttio kilometer/timmen - en så kallad 80-trailer. En 80-trailer måste vara registrerad och den omfattas av samma utförliga regler som en vanlig släpvagn. Tänk på att kolla upp hur mycket vikt du får dra med din bil och ditt körkort också.
  • Säkerhet först. Tänk på att den båtvagn du väljer ska vara säker att köra. Båten ska sitta stadigt och tryggt på plats. Kontrollera vaggor, rullar och se till att justera dessa efter storleken på din båt och se till att en robust och stadig winsch finns att tillgå. Om du ska köra vintertid så måste däcken anpassas efter underlaget. Det är en fråga som många initialt skrattar åt, men tänk på att den svenska vintern kan komma tidigt och att många båtägare drar ut på upptagningen av sin båt. Det är långt ifrån den icke-fråga många vill ha det till. Kontrollera även att all elektronik fungerar som den ska.
  • Köpa begagnat? Visst, det är ett alternativ och det gäller även att hyra sin båttrailer. Tänk på att alltid kolla upp huruvida trailern är angripen av rost innan du slutför affären och att ingen så kallad snabb-galvanisering är utförd. Bromsar måste du kontrollera och detsamma gäller winsch, rullar och vaggor. Du bör även se om eventuella trädetaljer - vanligt på äldre modeller - är angripna av röta. För att göra ett bra köp på den begagnade marknaden så krävs det både tålamod och noggranna undersökningar för att hitta rätt.
19 Mar 2019