Örestrand

- Båtar, hav och strand

Prova på flugfiske i sommar

Många anser att det enda egentliga fisket att tala om är flugfiske. Det är mer av en sport och handlar mer om skicklighet än annat fiske; det är du mot fisken och det är din teknik, din list och din utrustning som kommer att få öringen, laxen, harren, regnbågen eller rödingen att slutligen hamna i din håv. Det finns en poäng i detta resonemang. Flugfiske handlar definitivt väldigt mycket om teknik och utrustning. Men, det behöver för den sakens skull inte vara avskräckande på något sätt.

Alla kan - med rätt träning - lära sig att fiska med fluga och om man gör så - ja, då kommer man att få extremt roliga upplevelser. Flugfiske är nämligen väldigt roligt och många som en gång har provat ser också att det blir svårt att återgå till vanligt fiske igen. Det första råder vi kan ge är alltså följande: är du sugen på att testa på det här med flugfiske så tveka inte. Börja direkt och ta gärna hjälp av en instruktör eller en mer erfaren kompis för att få kläm på tekniken.

Gällande denna så ska vi säga att grundprincipen är att flugan knappt väger någonting utan att det är själva linan som utgör kastvikten; detta innebär att man måste kasta denna fram och tillbaka i luften innan man slutligen släpper ut den. Tanken och planen är att den ska landa precis framför fisken som då ska hugga. Innan vi fortsätter så ska vi säga att man alltid - som en följd av kastandet fram och tillbaka - bör ha solglasögon på sig. I synnerhet om man fiskar i grupp.

fiskeredskap

Köp rätt utrustning för flugfiske

En nybörjare kan med fördel be återförsäljaren att plocka ut den utrustning man kommer att behöva - detta gällande både linor, spö och rulle. Det behöver inte bli så kostsamt då det finns väldigt fina och funktionella nybörjarset på marknaden.

Gällande vilka flugor du ska välja så finns det ett i det närmaste ett gigantiskt urval - vilket är en del av charmen med flugfiske. Köp några torrflugor, några våtflugor och kanske någon popper (för extremt roligt gäddfiske!) samt en och annan streamer. Även här kan du emellertid ta hjälp av återförsäljaren. Tala om vilken typ av fisk du vill ha på kroken och denne kommer garanterat att guida dig till rätt typ av fluga.

15 jun 2019